Het oudergericht werken staat - mede onder invloed van de transities en extramuraliseringen - sterk in de belangstelling. Er wordt zodoende steeds vaker een beroep op ouders gedaan om te handelen vanuit hun eigen kracht en regie. Dit vraagt van jou als professional in de verstandelijk gehandicaptenzorg een oudergerichte attitude en handelingsrepertoire.
Oudergericht werken krijgt vorm vanuit een grondhouding naar ouders waarin hun ouderschap centraal staat zonder het kindbelang uit het oog te verliezen. Deze grondhouding komt tot uitdrukking in een positie waarin je als professional consequent naast de ouder staat en niet bovengeschikt of ondergeschikt. Het oudergericht werken houdt in dat de professional, startend vanuit het kindperspectief, continu sensitief is voor het ouderperspectief. Daarbij worden ouders zodanig ondersteund dat zij zelf oog voor hun specifieke positie als ouder behouden of weer krijgen en gestimuleerd hun regisserende positie ten aanzien van hun kind en hun altijd aanwezige competenties als ouder (weer) toe te passen.
Het Centrum voor Educatie en Supervisie (CES) biedt samen met Zuyd Hogeschool deze e-Learning cursus oudergericht werken voor de VG-zorg aan. Door het volgen van deze cursus raak je bekend met de achterliggende theoretische concepten van Dr. Alice van der Pas over oudergericht werken vanuit de ouderschapstheorie en de methodiek ouderbegeleiding.
Van al ons aanbod op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief!
Deze cursus is bedoeld voor HBO- en academisch opgeleide professionals die in de uitvoering van hun werk binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, met ouders omgaan. Daarbij valt te denken aan:
Deze e-learning bestaat voornamelijk uit video-tutorials van docent Wim Goossens. Daarnaast komt in verschillende video-interviews een ouder van een kind met een ernstig verstandelijke beperking aan het woord om met de deelnemer te delen wat zij in het contact met professionals belangrijk vindt. De deelnemer kan daarnaast diverse korte zelftests maken om te toetsen of de behandelde stof begrepen is.
Na ontvangst van de betaling krijg je een unieke inlogcode toegestuurd waarna je gedurende een maand toegang tot de cursus hebt.
Na het volgen van deze cursus:
Een gemiddelde cursist doorloopt deze cursus in circa 6 klokuren.
Er is geen sprake van toetsing of examinering. Wel zijn er gedurende de cursus zelftests die de cursist maakt om voor zichzelf te controleren wat hij of zij van de voorafgaande stof begrepen heeft.
SKJ
6,5 punten
Formeel leren - e-learning
Registerplein
Cliëntondersteuners, gezinshuisouders: 6 punten
GGZ-agogen, sociaal agogen, maatschappelijk werkers: 10 punten
Aanmelden kan via het online inschrijfformulier.
Zie bovenaan deze pagina de knop "Inschrijven".
Na ontvangst van de betaling wordt een unieke inlogcode naar je gemaild en heb je gedurende een maand toegang tot de cursus.
Geef ons wel eerst even een seintje als het bedrag is overgemaakt.