Incompany | LVB en seksualiteit - Tweedaagse training

Incompany | LVB en seksualiteit - Tweedaagse training

Ieder mens heeft recht op (positieve) seksualiteitbeleving. De kans op problemen, afwijkend en/of overschrijdend seksueel gedrag bij LVB is groot. Seksualiteit bij deze doelgroep verdient extra aandacht. Als je met kinderen, jongeren of volwassenen werkt met LVB, zijn kennis van seksualiteit en vaardigheden om professioneel met het onderwerp om te kunnen gaan daarom essentieel.

Waarom is de kans op seksuele gezondheid kleiner bij LVB? Wat kun je preventief doen om de seksuele gezondheid te bevorderen? Wat is seksuele gezondheid, seksualiteit, hoe werkt het seksuele systeem en waarom is dat juist bij deze doelgroep zo belangrijk om te weten? Wanneer is seksueel gedrag zorgwekkend en welke interventies zijn dan passend? Hoe kun je seksuele hulp-en opvoedingsvragen herkennen en bespreekbaar maken? Hoe kom je gezamenlijk tot een handelingsperspectief? Hoe kun je gemakkelijker en positief met dit onderwerp omgaan?

In deze tweedaagse training krijg je antwoord op deze vragen en worden jouw professionele competenties met betrekking tot seksualiteit en LVB vergroot.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Van al ons aanbod op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief!


Cursusleider

Daphne Kemner
Drs. Daphne Kemner

Daphne is orthopedagoog-seksuoloog NVVS SH en sinds 1998 werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast seksuologische behandeling en het ondersteunen en adviseren van professionals in zorg en onderwijs, geeft zij regelmatig scholing over seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking, in binnen- en buitenland. Verder werkt zij als consulent voor het CCE en is voorzitter van het landelijk netwerk voor seksuologen (L)VB. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk voor coaching van gedragskundigen en andere zorg- en onderwijsprofessionals.


Doelgroepen

De training is bedoeld voor professionals die actief zijn binnen de jeugdzorg, (geestelijke) gezondheidszorg, of (speciaal) onderwijs, en werken met mensen met een lichte verstandelijke beperking. Denk daarbij aan:

 • Jeugdzorgwerkers
 • Verpleegkundigen (SPV, Jeugd-, GGZ-, VG-, seksuele gezondheid- of praktijkverpleegkunde)
 • (School)maatschappelijk werkers
 • Gezinshuisouders
 • Woonbegeleiders
 • Ambulant begeleiders
 • Zorgcoördinatoren


Werk- en denkniveau: HBO / Universitair


Leerdoelen

 • Seksualiteit en intimiteit in de begeleiding van mensen met een lichte verstandelijke beperking professioneel hanteren;
 • De (diversiteit aan) seksuele gevoelens die cliënten (kunnen) hebben;
 • Het geven van informatie en voorlichting over seksualiteit en relaties aan mensen met een lichte verstandelijke beperking;
 • Reflecteren op eigen normen, waarden en (verschillen in) grenzen ten aanzien van seksualiteit en intimiteit, zowel als persoon, professional en als collega;
 • Inzicht in de invloed van eigen normen en waarden op het professionele handelen;
 • Bevorderen van de communicatie tussen collega's onderling, met betrekking tot seksualiteit en intimiteit bij cliënten met een lichte verstandelijke beperking.


Modules

Module 1: Seksualiteit en LVB

De eerste module van deze training gaat over het vergroten van seksuologische kennis met betrekking tot LVB, het versterken van de visie op werken vanuit seksuele gezondheid, het oefenen van vaardigheden om over seksualiteit te praten met deze doelgroep en de aanpak vanuit het vergroten van zelfwaardering bij LVB.


09.30 uur – 10.00 uur: Inloop met koffie / thee

10.00 uur – 11.00 uur: seksuele ontwikkeling bij LVB

11.00 uur – 11.30 uur: Pauze

11.30 uur – 12.30 uur: Seksualiteit en LVB 

12.30 uur – 13.30 uur: Lunch

13.30 uur – 15.00 uur: Seksuele gezondheid bevorderen en werken vanuit Zelfwaardering

15.00 uur – 15.30 uur: Pauze

15.30 uur – 16.45 uur: Behandeling van casuïstiek en oefenen van vaardigheden en gesprekstechnieken

16.45 uur – 17.00 uur: Evaluatie en afsluiting

Module 2: De aanpak van seksueel probleemgedrag

In de tweede module van deze training wordt het seksuele (probleem)gedrag dat veel bij LVB voorkomt besproken, er wordt gekeken naar de complexiteit en welke interventies er dan mogelijk zijn en welke materialen geschikt zijn . Er wordt geleerd hoe men tot een handelingsperspectief kan komen en er wordt uitvoerig geoefend met casuïstiek.


09.30 uur – 10.00 uur: Inloop met koffie en thee

10.00 uur – 11.15 uur: Terugkoppeling 1edag, visie vanuit seksuele gezondheid en bespreken prevalentie seksueel probleemgedrag bij LVB

11.15 uur – 11.30 uur: Pauze

11.30 uur – 13.00 uur:  Omgaan met (complexe) seksuele hulpvragen; herkennen en wat kun je doen? Komen tot een handelingsperspectief


13.00 uur – 14.00 uur: Lunch

14.00 uur – 15.15 uur: Materialen voor seksuele vorming

15.15 uur – 15.30 uur: Pauze

15.30  uur- 16.45 uur: Oefenen met diverse casuïstiek

16.45 uur – 17.00 uur: Evaluatie en afsluiting


Studiebelasting

De training bedraagt 10 uur contacttijd.


Toetsing / examinering

De cursist ontvangt een bewijs van deelname aan het eind van de training.


Certificering / accreditatie

Deze training is geaccrediteerd door de volgende beroepsregisters:

Registerplein
Gezinshuisouders: 15 punten
Maatschappelijk werkers: 15 punten

SKJ
12 punten
Formeel leren - cursus

NIP K&J / NVO-OG
12 punten herregistratie
0,5 punt opleiding - behandeling
0,5 punt opleiding - diagnostiek
5 punten opleiding - overige taken

Register Vaktherapie
10 punten

Lerarenregister
Leraren ontvangen een deelnamecertificaat op naam, met daarop vermeld 10 registeruren in de categorie "pedagogisch". Deze mag opgevoerd worden in het dossier.

Kwaliteitsregister V&V
(GGZ, jeugdverpleegkunde, praktijkverpleegkunde, SPV, VG-Zorg)
10 punten

Lid van een ander beroepsregister? Als je ruim op tijd contact met ons opneemt, kunnen we samen bekijken of we ook accreditatie voor jouw beroepsgroep kunnen aanvragen.


Prijs

De prijs van de scholing is mede afhankelijk van het aantal deelnemers en de specifieke wensen van de opdrachtgever. Vraag een vrijblijvende offerte aan.