Wie werkt met mensen met autisme, weet dat geen twee van deze mensen hetzelfde zijn. Hun denken is voor degenen die geen autisme hebben vaak wonderlijk en moeilijk te begrijpen. De driedaagse cursus autismebegeleiding is dan ook gericht op het begrijpen van autismespectrum stoornissen en het gedrag dat daaruit voortkomt. Deze inzichten vormen vervolgens de basis om een aantal interventies en communicatietechnieken te leren die je in kunt zetten met mensen met autisme. De cursus autismebegeleiding bestaat uit drie bijeenkomsten en circa tien uur e-learning. Hierin leer je voldoende om mensen met autisme in de praktijk te helpen het maximale uit zichzelf te halen.
Vraag een vrijblijvende offerte aan
Van al ons aanbod op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief!
Birgitta Kox is GZ-psycholoog en orthopedagoog-generalist. Zij is gespecialiseerd in in autismespectrumstoornissen en was jarenlang werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg, als lid van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE).
De cursus autismebegeleiding is primair gericht op HBO- opgeleide professionals die binnen de zorg of het onderwijs in aanraking komen met mensen met autisme:
Deelnemers aan de cursus autismebegeleiding zullen vooraf naar hun verwachtingen en leervragen gevraagd worden, zodat de docent hierop optimaal kan aansluiten.
Geïnteresseerd? Ga dan snel naar het inschrijfformulier!
Module 1: Gedragskenmerken, informatieverwerking en communicatie
In deze eerste module van de cursus autisme komen de volgende zaken aan de orde:
Je leert de gedragskenmerken te vertalen naar verschillende leeftijdsfases. Bovendien leer je je gedrag aanpassen aan de "autistische" manier van informatie verwerken.
Daarnaast wordt er geoefend met het toepassen van visualisering in de praktijk, het uitwerken van een visualisatiesysteem-op-maat, het visualiseren in taal en de socratische gespreksmethode.
Module 2: Autisme in context
In deze tweede module wordt stilgestaan bij de impact van autisme op het gezin en op de andere relaties van de persoon met autisme.
Aan de orde komen:
Je oefent met het in de praktijk brengen van begeleidingsvaardigheden ten aanzien van ouders, met de toepassing van het aanleren van sociaal-communicatieve vaardigheden en de begeleiding van het aangaan / onderhouden van relaties.
Module 3: Bijkomende stoornissen
Deze module staat in het teken van de stoornissen die vaak samen met een autismespectrumstoornis voorkomen.
Aan de orde komen:
Je oefent met het analyseren van de relatie tussen bijkomende stoornissen en autisme. Daarnaast leer je dwangmatigheden, preoccupaties en herhaalgedrag analyseren en daar adequate interventies op in te zetten. Ook wordt er geoefend met emotieregulatietechnieken.
Een gemiddelde deelnemer aan de cursus autismebegeleiding moet rekening houden met een totale tijdsinvestering van ca. 50 uur, bestaande uit e-Learning, zelfstudie, contactmomenten, opdrachten en toetsing.
De cursus autismebegeleiding wordt afgesloten met een kennistoets. De tussentijds te maken opdrachten zijn voorwaardelijk voor beoordeling.
Na succesvolle afronding van de cursus autismebegeleiding ontvangt de deelnemer een certificaat. Daarnaast is aan deze cursus accreditatie toegekend door de volgende beroepsregisters:
Registerplein
12,75 punten
Verpleegkundig specialistenregister
17 punten
Kwaliteitsregister V&V
In behandeling
SRVB
In behandeling
SKJ
49 punten
Opleidingstraject - geacccrediteerde opleidingen
Staat je beroepsgroep er niet bij en zou je toch graag voor punten in aanmerking komen na deelname aan deze cursus autisme? Neem dan tijdig contact met ons op. We bekijken dan samen of het mogelijk is om ook voor jouw register punten aan te vragen.
De prijs van de scholing is mede afhankelijk van het aantal deelnemers en de specifieke wensen van de opdrachtgever. Vraag een vrijblijvende offerte aan.